Nie przez przypadek Warmia oraz Mazury były pierwszym w Polsce regionem, który przystąpił do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Wszyscy ci, którzy poszukują kulinarnych perełek stworzonych na bazie prawdziwych, prostych składników muszą wyruszyć szlakiem mazurskich smaków. Ich poznanie z pewnością nie wymaga wiele trudu i wysiłku. Mazury są bowiem dumne ze swoich produktów. Wiele z nich można poznać w trakcie licznych festynów regionalnych, a nawet stać się częścią procesu ich tworzenia w gospodarstwach agroturystycznych, które zachęcają swoich gości do współtworzenia smaków wywodzących się z tego regionu. W trakcie pobytu w Krainie Wielkich Jezior wręcz grzechem jest nie posmakować bogatej oferty ryb, serów czy miodów. Warto również skosztować typowo mazurskich potraw: plińców z pomoćką, dzyndzałek czy farszynków mazurskich. Nie wiesz co to? Musisz więc spróbować. Tego nie da się opisać słowami…
Dodaj komentarz